top of page

Google Chrome, Karışık İçerikli Sayfaları Engellemeye Başlayacak

Google'ın kendi web tarayıcısı Google Chrome, tüm kullanıcılarının en iyi ve güvenli deneyime sahip olmasını sağlama çabalarında, varsayılan olarak web sayfalarındaki güvenli olmayan içeriği veya karışık içeriği engellemeye başlayacaklarını açıkladı. Bu yeni özellik önümüzdeki ay kademeli olarak yürürlüğe girecek ve 2020'den itibaren tamamen kullanıma sunulacak.

Bu son güncellemeyi tam olarak anlamak için, karışık içeriğin ne olduğunu ve web sitenizin genel kullanıcı deneyimini nasıl büyük ölçüde etkileyebileceğini inceleyelim.

Karma İçerik nedir?

Karışık içerik, güvenli (HTTPS) ve güvenli olmayan (HTTP) kaynakların komut dosyalarını, stil sayfalarını, görüntüleri, videoyu ve bir web sayfasına bağlı diğer içeriği içeren kombinasyonunu ifade eder. Dolayısıyla, bir web sayfası HTTPS üzerinden yüklenir, ancak HTTP protokolü aracılığıyla sunulan başka bir içerik kullanıyorsa, bu içerik karışık içeriğe sahip olarak etiketlenebilir.


Karışık İçerik Web Siteniz İçin Neden Kötü?

Google'ın geliştirici sayfasına göre, karışık içeriğe sahip olmak bir sayfanın güvenliğini azaltabilir. Ayrıca, tarayıcınızın istekleri, web sitesi ziyaretleri ve herhangi bir hileli etkinlik için kullanılabilecek özel bilgileri çalabilecek saldırganlara daha eğilimli olduğu için web sitenizin genel kullanıcı deneyimini de tehlikeye atabilir.

Karışık içerikli bir web sayfası yüklemek, kullanıcılarınızın hem güvenli hem de güvenli olmayan bir sayfayı görüntüledikleri için kafa karıştırıcı tarayıcı güvenliğine yol açar. Bu, tuş vuruşlarının izlenmesine, çerezlerin izlenmesine ve kullanıcılarınızın özel bilgilerinin kötü amaçlı olarak kullanılmasına neden olabilir.

Güvensiz web sayfaları, web sitenizin SEO performansını da etkileyebilir. Güvenlik güçlü bir sıralama faktörüdür ve Google, SERP algoritmasının HTTPS üzerinden hizmet vermeyen web sitelerine daha az sıralama önceliği verdiğini doğrulamıştır. Potansiyel müşterileri yalnızca zayıf kullanıcı deneyimi ile değil, aynı zamanda kazanılan arama sonucu sıralamalarınızla da kaybedeceksiniz.

Engellendiğinizden Nasıl Emin Olabilirsiniz?

Ocak 2020'den itibaren Google Chrome'un HTTP kaynakları içeren HTTPS web sayfalarını yüklemeyi reddedeceğini düşünün. Güvenli olmayan içerik nedeniyle engellenmekten kaçınmak için, web sitesi sahipleri web üzerindeki HTTPS yapılandırmalarının güncellenmesini ve en önemlisi güvenli olmasını sağlamak için gerekli önlemleri almalıdır.

Hangi karma içerik hatasının düzeltilmesi gerektiğini kontrol etmek için şunları yapabilirsiniz.

Web sitenizi yükleyin ve ardından Sağ tıklayın ve geliştirici araçları konsolunu başlatmak için Elemanı Denetle'yi seçin veya Control + Shift + I tuşlarına basın. Karışık içerikle ilgili uyarı mesajları olup olmadığını kontrol etmek için Güvenlik sekmesine tıklayın.

bottom of page